Interview met Adviesraad-lid Natasja Paulssen: ‘Immersive experiences maken de wereld een beetje mooier’

Nieuws

De Adviesraad van CIIIC telt 21 zorgvuldig geselecteerde leden, die op inhoudelijke hoofdlijnen gevraagd en ongevraagd advies geven aan ons programmateam. Als vertegenwoordigers van de IX-community én ambassadeurs van IX in Nederland zijn zij cruciaal voor de verbinding met de industrie. Maar wie zijn die leden, wat doen zij en – vooral – hoe kijken zij naar IX?

In deel 7 ir. Natasja Paulssen, creative director en oprichter van Dutch Rose Media en 4DR Studios

‘Dat maakt CIIIC bijzonder, het is een programma waarbij niet de onderliggende technologie wordt ondersteund, maar het maken van de toepassingen – het gaat om de content’

‘In de tweede digitaliseringsgolf, die van de social media, hebben we in Europa de boot gemist’

‘Ik zie het als een kans om elkaar beter te begrijpen, zodat we betere besluiten nemen’

Wie ben je, wat doe je?

‘Ik ben Natasja Paulssen, oprichter van Dutch Rose Media en 4DR Studios. Ik ben continu in tweestrijd: ben ik creatieveling of ben ik techneut, ben ik gedreven ondernemer of gepassioneerde wereldverbeteraar. Hou ik het meest van vette toepassingen of van schaalbare oplossingen?

Bij Dutch Rose Media maken we Immersive experiences, 14 jaar geleden begonnen we met Augmented Reality, maar de scheidslijn naar andere technieken is steeds meer aan het vervagen. We werken in allerlei markten, van living history tot fan engagement tot gamified training. En eigenlijk altijd voor mensen die iets nieuws zoeken.

Voor de verhalen die je vertelt in IX heb je mensen nodig in 3D, levensecht met alle imperfecties en emoties. 4DR Studios creëert die mensen met volumetric video.’

Waarom ‘immersive’, wat heb je met nieuwe content/technologie?

‘Immersive experiences maken de wereld een beetje mooier. En dat kan die wereld soms best gebruiken. Werken, leren of ontspannen in een immersive omgeving geeft ons een ervaring waarin we het aantal prikkels dat we krijgen zelf kunnen bepalen. 

We krijgen dus meer controle over onze omgeving dan ooit tevoren, en dat maakt dat we efficiënter kunnen werken, effectiever kunnen leren en beter kunnen ontspannen. Heb je nog meer redenen nodig?’

Waarom wilde je in de Adviesraad, wat sprak jou specifiek aan in/aan het programma?

‘De grote uitdaging voor IX is dat we de boodschap nog niet helder hebben. Ooit had je een reclame op TV van een oude man (ik zou zeggen: inmiddels mijn leeftijd:-)) die zei: ‘We’ve got to be on the internet!’ Hij krijgt als vraag waarom en antwoordt: ‘I don’t know…’ Terugkijkend was het natuurlijk een goed idee om te investeren in internettoepassingen. Maar CIIIC moet dit antwoord gaan geven voor IX. Wat brengt IX, voor wie en wat levert het op?

Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen, vraag je? Door alle mooie dingen die er al gemaakt zijn te valideren: waar zit de toegevoegde waarde, wat miste er? Er is de afgelopen jaren ongelooflijk veel geïnvesteerd door de creatieve innovators. Haal die kennis op, leer ervan, verbeter de ervaringen, maak het schaalbaar en zet het weer uit.’

Wat is jouw IX-droom/-missie?

‘Ik wil een gezonde immersive markt, waarin opdrachtgevers begrijpen waarom ze IX inzetten, waarin makers duurzame IX-oplossingen aanbieden en waarin er kansen zijn om blijvend te innoveren. Ik heb een gezonde weerstand tegen grote bedrijven, vanwege alle vertragende rompslomp en politiek die daar speelt, maar een belangrijk voordeel is wel het investeringsvermogen. Dat mis je in een markt met voornamelijk kleine bedrijven. En we hebben ook geen IX startup ecosysteem met tientallen investeerders en 6-12 maanden of meer ‘runway’.

In mijn ogen past zo’n startup ecosysteem ook niet goed bij het probleem waar IX mee worstelt, al hoef je het daar niet mee eens te zijn. Investeerders zoeken naar schaalbaarheid en wij missen de gevalideerde toepassingen, met andere woorden we weten nog niet welke platformen gemaakt moeten worden. En de aanpak van de creatieve industrie in zo’n geval is dat we het vragen aan de gebruikers, we ontwerpen het samen. We willen niet ‘zo maar’ een platform bedenken en dan hopen dat je daarmee experiences kunt maken die mensen aanspreken.

Dat maakt CIIIC ook zo bijzonder, een programma waarbij niet de onderliggende technologie wordt ondersteund, maar het maken van de toepassingen. Dit vraagt om een andere aanpak dan veel andere groeifondsen, een aanpak die onderzoekt wat IX kan brengen voor mensen.  De creatieve industrie is perfect georganiseerd om te innoveren door te doen. Dus: ‘best guess’ oplossingen maken, het effect meten en dan verbeteren. En de opschalingsplannen die daaruit volgen leiden dan tot investeringskansen. Dat is in mijn ogen de juiste volgorde. En dat is ook zoals we het bijvoorbeeld bij Chronosphere (R&D programma rondom volumetric video) heel succesvol hebben gedaan.

Maar houd er wel rekening mee dat de bedrijven die ‘best guess’ oplossingen maken dit vaak doen als hun broodwinning en dat zij geen diepe investeringszakken hebben. Zij hebben doorgaans niet het DNA noch de wil om een product-georiënteerd bedrijf te worden. Zij zijn de creatieven.’

Welke ontwikkelingen in het veld zie jij, die jij belangrijk vindt om te versterken en waarom? Of: wat is in jouw ogen de belangrijkste ontwikkeling in het IX-vak (als onderdeel van de creatieve industrie)?

‘Ik zie steeds meer goede toepassingen van IX. Geen wereldschokkende dingen, of killer apps, maar goede geïntegreerde toepassingen, zoals bijvoorbeeld de head-up display (dat belangrijke rij-informatie projecteert in je gezichtsveld, red.) in mijn auto. Super-praktisch. Tegelijkertijd ook hele mooie magische dingen, die de wereld een beetje mooier maken. Ik word zelf heel blij van ons HYMNE project in samenwerking met Effenaar en cutting-edge platform CORTEX2 dat onlangs in première ging: immersive muziekbelevingen gemaakt mét artiesten en techneuten. 

Dus even door mijn oogharen heen kijkend zeg ik eigenlijk dat alle immersive experiences die ik zie, serieuzer worden, zonder aan creatieve kracht in te boeten.’

Publieke waarden speelt bij CIIIC een belangrijke rol, hoe kijk jij daarnaar? Extra stimulerend of een mogelijk obstakel?

‘In de tweede digitaliseringsgolf, die van de social media, hebben we in Europa de boot gemist. Informatie bubbels, clickbait algoritmes, alles om zo lang mogelijk de attentie van mensen vast te houden zodat we ze zo goed mogelijk gepaste reclame voor kunnen zetten, of hun mening kunnen beïnvloeden voor andere doeleinden. Het voelt zo ontzettend fake.

In de derde digitaliseringsgolf, met AI en IX, wordt dat risico nog een orde groter als we niet uitkijken. En ja, AI en IX staan hierin op gelijke hoogte! De mate van empathie die je kunt oproepen in IX is ongekend, en daarmee dus de mogelijkheid om mensen te manipuleren.

Ik kies ervoor om dat als een kans te zien, en niet als een bedreiging. Ik zie het als een kans als we onze normen en waarden naar de virtuele werelden kunnen brengen. Een kans om een betere milieu footprint te creëren, omdat we kunnen reizen zonder ons fysiek te verplaatsen. Een kans om elkaar beter te begrijpen, zodat we betere besluiten kunnen nemen. En een kans om heel veel mooie ervaringen op te doen. Bringing soul to digital is niet voor niks het motto van 4DR Studios.’

Tenslotte, de Adviesraad geeft advies – wat is jouw boodschap aan de community? En hoe kunnen ze jou vinden en ‘inzetten’ om hun ideeën eventueel ook te delen met de community?

‘Hoe gaan we samen zorgen dat we de komende 50 jaar een fijne boterham kunnen verdienen met het maken van IX, en niet alleen de 5 jaar van CIIIC?  Dat is meteen ook mijn zorg naar CIIIC toe: hoe gaan we samen zorgen dat we de komende 5 jaar het ontbrekende investeringsvermogen bij de makers ondervangen?

Jullie kunnen me het makkelijkst bereiken via natasja@dutchrosemedia.com. Anders ben ik via LinkedIn bereikbaar voor vragen, of anders via CIIIC adviesraad@ciiic.nl.’

Fotografie: Ben Houdijk